Si të menaxhosh lëkurën e thatë të prirur për akne?

Deshironi te dini me shume sesi te kujdeseni per lekuren e prirur per akne? Me kaq shume opsione qe gjenden per hidratues dhe kremra, eshte e rendesishme te dime cila eshte e duhura kunder akneve.

• Llojet e lekures dhe te akneve
Aknet ndodhin kur poret mbyllen nga sasi e tepert e sebumit aktive poshte siperfaqes se lekures. Kur kjo ndodh, eshte e quajtur lekure akneike. Por kur aknet ndodhin per shkak te sasi se larte te vajit, pse aknet shperthejne ne cdo lloj lekure, edhe ne ate te thate?
Kujtoni se lloji I lekures ndryshon ne varesi te moshes, mjedisit dhe ndryshimeve hormonale. Me poshte do te paraqesin cfare eshte bazike ne lekuren akneike.
o Lekure normale: Kur prodhimi i sebumit eshte normale, sebumi mbron lekuren tuaj si barriere natyrale. Problemet me thatesi ose irritime ne lekuren normale, zakonisht shkaktohet nga perdorimi I pastruesve te ashper dhe larja e tepert dhe kjo do te heq sebumin natyral nga poret kur te lani fytyren tuaj.
o Lekure e yndyrshme: Kur lekura juaj behet shume e yndyrshme, sebumi mund te krijoj pore te mbyllura dhe te shkaktoj irritim. Kjo lloj lekure eshte e hasur me shume tek adoleshentet, pasi prodhimi I sebumit eshte I lidhur me ndryshimet hormonale. Nqs keni lekure te yndyrshme provoni te perdorni hidratues jo vajor.
o Lekure e thate: Lekura e thate ka mungese te barrieres natyrale te sebumit e gjetur ne llojet e lekures normale. Ata me lekure te thate mund te hasin pore te mbyllura, skuqje dhe irritime po aq shpesh sa lloji I lekures normale dhe te yndyrshme. Eshte e rendesishme te gjejne krem qe di te :
 Ndihmoje ne lehtesimin e lekures se irrituar
 Ndihmoj per te perthithur hidratim pa shkaktuar pucrra.
Cfare i shkaktojne pikat e zeza dhe pikat e bardha?
Ashtu si sasia e tepert e sebumit mund te shkaktoj pikat e zeza dhe pikat e bardha, ashtu mundet edhe sasi e vogel. Shume akne jane te shkaktuara nga qelizat e vdekura te lekures duke bllokuar poret, sesa te prodhojne sasi te madhe te sebumit. Ekzistenca e pikave te bardha dhe pikave te zeza mund te veshtiresoj zgjedhjen e hidratuesit. Ju deshironi te mbani lekuren e hidratuar pa i mbyllur poret akoma me shume. Provoni hidratues jo vajor qe kane ingredient hidratues si hidroklorik acid. Ne siperfaqe, pikat e zeza do te duken si shenja te vogla te zeza ne mes te poreve tuaja. Ata mund te hiqen me ane te ekstraktimit te poreve nga dermatologu. Pikat e bardha jane te njejta si pikat e zeza por jane te mbuluara nga lekura.
Hidratues per lekure te prirur per akne.
Nqs po perjetoni lekure te irrituar ose skuqje, mund te zbutet nga kremi hidratues i duhur. Per lekure te thate, eshte e rendesishme te gjejme nje hidratues qe nuk shkakton mbylljen e poreve, prandaj kjo eshte nje zgjedhje e balancuar per lekuren e thate. Kur deshironi te blini nje krem hidratues, me poshte do tju paraqisim disa pika qe duhet te kujtoni:
Kur kerkoni hidratues jo vajor, mundohuni te gjeni produkte qe do ju siguroj hidratim pa ju mbyllur poret.
Deshironi krem hidratues kunder rrudhave? Kerkoni kremra dhe maska qe permbajne acid hialuronik.
Nqs aknet tuaja shkaktojne skuqje dhe irritim, kerkoni produkte hidratuese qe kane ingredient aloe vera, pasi kjo i zbut keto simptoma per lekuren e ndjeshme.
Vaji jojoba dhe vaji Tea Tree jane te njohura per te zbutur lekuren e irrituar. Jo e habitshme qe vaji jojoba dhe Tea Tre jane ingredient aktive ne kaq shume hidratues.
Lares per lekure te prirur per akne.
Kur behet fjale per laresit e fytyres, zgjedhjet jane te shumta. Ne forme shkume, kremi, locione lares dhe skrubet jane zgjedhje te zakonshme kudo rreth botes ne perdorim te perditshem. Kur lani lekure te prirur per akne te thate, evitoni laresit ne forme shkume dhe laresit per lekure akneike. Keto lares jane zakonisht me te ashper ne siperfaqen e lekures dhe heqin me shume yndyre nga lekura. Lekurat e yndyrshme mund te kene benefite nga laresit ne forme shkume. Per kujdes te lekures se thate, kerkoni ne forme kremi hidratues.

Back to blog