Llojet e lëkurës

1. Lekure e thate
Lekura e thatë mund te ndihet e terhequr gjate dites dhe mund te keni copeza lekure te thate te dukshme. Lekura e thate eshte kryesisht per shkak te gjenetikes, faktore te jashte si menyra e jeteses dhe e te ngrenit, ndryshime hormonale dhe klimatike. Dehidratimi eshte nje kauze per lekuren e thate, prandaj pirja e ujit dhe evitimi I pijeve si alkoli dhe kafeina mund te bej nje diference sinjifikuese ne menyren sesi ndihet dhe duket lekura.
Ne perditshmeri pastrojeni lekuren nga qelizat e vdekura me butesi, me ingredient jo gerryes qe promovojne qarkullimin e qelizave te lekures pa hequr vajin natyral te lekures. Pa asnje shtrese shtese te lekures se vdekur, serumet dhe trajtimet do te perthithen me lehtesisht. Hidratueset me te mira per lekuren e thate jane ato qe permbajne hyaluronic acid, glycerin sepse kane vetine te terheqin ujin dhe ta transmetojne direkt te qelizat e lekures. Zbutesit, perfshire vajin skalan dhe vajin kamelia, ndihmojne ne hidratimin dhe zbutjen e lekures suaj njetrajtesisht dhe efikasitivisht.
2. Lekure normale /e kombinuar
Njerezit me lekure normale/te kombinuar shpeshhere perjetojne thatesi ne faqe, duke e beret e rendesishme te gjejne nje hidratues qe nuk eshte shume I rende por nje mjatueshem te konsiderueshem qe mban hidratim aty ku nevojitet me shume. Ato me lekure normale nuk jane te prirur te kene pucra ne faqe dhe kane tendece te kene zone T (nga balli deri te mjekra) te mire hidratuar. Pastrimi I fytyres nga qelizat e vdekura ne perditshmeri eshte e rendesishme qe te krijohet nje balance midis zones T dhe ne pjesen e faqeve. Hidratuesit me teksture xheli perthithen me shpejt dhe jane me pak te prirura te krijone pucra. Niseni me nje sasi te vogel dhe shtojeni ne varesi te nevojes duke shmangur hidratimin e tepert dhe acarimin e lekures.
3. Lekure e yndryshme
Vaji I tepert shpeshhere mund te ngesh dhe bllokoj poret. Lajmi I mire eshte se lekura e yndyrshme duket me e re dhe me elastike sepse ka hidratim natyra dhe eshte me pak e prirur per te pasur rrudha. Pastrimi enzimatik I qelizave te vdekura ne perditshmeri eshte esencial qe te promovojne qelizat te qarkullojne dhe te ndalojne ndertimin e sebumit ne pore. Nje pastrim I bute fizike (qe nuk perdoren gerryes, sic jane arra te thyera ose fara qe mund te shkaktojne carje te vogla ne lekure) eshte gjithashtu e dobishme per te balancuar ngjyren dhe teksturen e lekures suaj. Lekurat e yndryshme jane te gjithashtu te prirura te PIH(hiperpigmentimi post inflamator), nje gjendje qe lene shenja te zeza ne lekure mbasi jane sheruar pucrat. Pastrimi I lekures nga qelizat e vdekura gjithashtu do te ndihmoj ne pakesimin e ketyre shenjave te zeza duke pastruar shtresat e siperme te lekures dhe krijimin e qelizave te reja. Ata me probleme akneike duhet te konsiderojne te perdorin produkte qe permbajne ingredient anti-bakterial qe te shpejtojne sherimin dhe te parandalojne shenjat e zeza ne te ardhmen.
4. Nje shenim per lekuren sensitive
Te menaxhosh nje lekure sensitive eshte sfiduese, sepse te merr nje kohe te konsiderueshme dhe mund qe te percaktosh se cfare ingredientesh shkaktojne inflamacion dhe irritim. Qe te behet ky process sa me I lehte, perdor vetem nje formule ose nje product ne ate kohe. Ky rregull aplikohet si ne kujdesin e lekures ashtu edhe ne kozmetike. Testimi nje formule te re ne pjesen e brendshme te parakrahut eshte nje menyre e shkelqyer e minimizimin te nje reaksioni potencial ne fytyre. Nqse lekura juaj nuk tregon asnje shenje acarimi, aplikojeni kete formule ne zones mbas njerit nga vesheve perpara se ta perdorni ne fytyre. Kerkoni per etiketa qe identifikojne formulat si te jo irritueshme dhe jo sensibilizues dhe jane pa paraben, aromat sintetike, vaj mineral, pasi keto ingredient mund te rezultojne ne skuqje dhe kruarje.
Back to blog